Fjende – eller ven?
En fortælling om, hvordan fjendskab fødes og spørgsmålet om, hvorvidt et andet menneske vil være din trussel eller din tryghed?
Fire kvinder fra fire forskellige lande er spærret inde sammen. De har reddet sig selv og hinanden fra alle katastroferne, men hvad så nu? Kan de finde en fælles måde at håndtere krisen på? Kan de modstå fjendskabet, der lurer og venter både udenfor og inde i deres forskansning? Tør de åbne døren og kigge ud? Og hvad er det værste: katastrofen udenfor eller vanviddet i isolationen?
Teater Stuk sætter med Fjende fire nationaliteter på scenen i skikkelse af fire kvindelige skuespillere med rødder i hhv. Rusland, Kurdistan, Danmark og Korea. Forestillingen undersøger, hvordan fjendskaber opstår og udvikler sig, og det sker i en dystopisk fantasi, hvor fire kvinder er undsluppet en eller måske flere katastrofer – klima, virus, krig. Selvom de har en fælles interesse i at hjælpe hinanden og holde sammen som gruppe, bærer deres samtaler og indbyrdes konflikter i høj grad præg af, at de ikke deler de samme erfaringer, og derfor opfatter virkeligheden helt forskelligt.
Fjende produceres i en tid, hvor vi alle befinder os netop, hvor de fire kvinder står; midt i en uoverstigelig katastrofe, der har vendt op og ned på den verden, vi kender. De seneste år har vi stået overfor en række globale kriser – og et mere og mere faretruende klimabillede – men særligt med coronaens lammelse af vores samfund, oplever vi, hvordan en ydre fjende tager os alle som gidsel, og vi tvinges til at se på verden med nye øjne.
Teater Stuk undersøgte på Aalborg Teater med coproduktionen Sexpol en tidlig udgave af den seksuelle frigørelse, og i dette nye undersøgende teaterprojekt arbejder gruppen med fjendskab som fænomen. Nyuddannede Anastasia Nørlund debuterer som instruktør og den unge, gambiansk-norske dramatiker Camara Lundestad Joof bidrager med nyskrevne tekster.
Forestillingen produceres med støtte fra Statens Kunstfond og Knud Højgaards Fond.