Fanny og Alexander

Forestillinger

Bergmans ikoniske familiedrama
Ingmar Bergmans Oscarvindende film Fanny og Alexander lagde gaderne øde, da den blev vist som TV-serie i 1980’erne.

Fanny og Alexander er lykkelige børn i en stor teaterfamilie i en mindre svensk købsstad i begyndelsen af 1900-tallet. Vi møder familien, hvor der virkelig festes igennem. Efter et krybbespil på faderens teater drikkes der mere end blot lystigt, mændene charmerer sig ind på tjenestepigerne, og mødrene pjatter rundt som teenagere. Midt i julevirakken dør Oscar, Fanny og Alexan­ders far, som de begge er knyttet tæt til.

Pludselig får livet en uventet og ubehagelig drejning, ikke mindst for Alexander, da hans mor efter faderens død gifter sig med byens biskop. Det bliver en kamp mellem fantasi og underkuelse, mellem barnets glødende iver efter opdagelsernes leg og den strengeste disciplin for at kue alt kreativt og dyrisk i mennesket.

Når en af Nordens store instruktører, Egill Pálsson, tager livtag med en af Nordens store, moderne klassikere, bliver der ikke lagt fingre imellem.

Forholdet mellem frihed og diktatur, mellem patriark og kvinde, mellem den håbløse forelskelse i livet og fornægtelse af al lyst vil blive skarpt og stilrent sat op i en scenografisk ramme, der får oplevelsen til at dirre.

Kærligheden til teateret og filmen, til kvinden og til barnet, og det lige så dybfølte had til denne verdens hellige sataner var nogle af Bergmans altoverskyggende og tilbagevendende temaer. De træder alle frem med særligt tydelig kraft i Fanny og Alexander.

 • Billetpriser

  120 - 290 kr.

 • Unge under 25 år

  80 - 160 kr.

 • Studerende

  90 - 180 kr.

 • Premiere

  18. september 2019

 • Sidste spilledag

  5. oktober 2019

 • Scene

  Store Scene

 • Genre

  Familiedrama af Ingmar Bergman

Spilledage

Vil du vide mere om Bergman?

Den svenske film og teaterinstruktør Ingmar Bergman ville være fyldt 100 år i 2018. Ingmar Bergman betegnes som et af film- og scenekunstens helt store skabende talenter. Med mere end 50 film og 150 teateropsætninger er Ingmar Bergman en meget indflydelsesrig og beundret personlighed i europæisk nutidskultur. Han anses af mange for at være en af filmhistoriens største instruktører, som med sit kamera var i stand til at skue ind i den menneskelige sjæl. Gennem sine film og ikke mindst sin fabelagtige personinstruktion har Bergman været med til at gøre skuespillere som Max von Sydow, Bibi Anderssson, Erland Josephson og Liv Ullmann til verdensstjerner, skuespillerne som han meget ofte også brugte i sine teaterproduktioner i Sverige.

Ingmar Bergman voksede op i et præstehjem præget af streng religiøsitet, en opvækst han blandt andet portrætterer i sin film Fanny og Alexander. Ingmar Bergman havde sin debut i filmens verden i 1944 med manuskriftet til filmen Forfulgt, i 1946 fik Bergman debut som filminstruktør med filmen Kris, som blev en fiasko. Først i 1949 fik Bergman sit gennembrud med filmen Fængsel, og det internationale gennembrud fulgte i 1956 med filmen Sommernattens Smil. I 1982 kom det Oscar-belønnede storværk Fanny og Alexander, først som film og i 1984 også som TV-serie. Efter successen med Fanny og Alexander trak Bergman sig stort set tilbage som filminstruktør. Men skrev dog stadig både til teater, TV og skrev også sin fremragende erindringsbog Laterne Magica. Desuden skrev han også filmmanuskriptet til Den Gode Vilje, om forældrenes kærlighedshistorie, og som danske Bille August instruerede. Fra midten af 1990’erne koncentrerede Bergman sig om TV-produktioner, og lavede manuskriptet til Liv Ullmanns ægteskabsdrama Troløs og enkelte opsætninger på Dramaten i Stockholm.

Til trods for at Ingmar Bergman er verdenskendt for sit virke som filminstruktør, og for det betydelige bidrag han gennem sine film har ydet til biograflærreder verden over, var han samtidig en meget aktiv teaterinstruktør og teaterleder gennem en årrække. Bergman arbejdede både som teaterchef og instruktør ved blandt andet Helsingborg Stadsteater (1944-46), Göteborg Stadsteater (1946-49) og Malmø Stadsteater (1952-58). Fra 1960 og frem til sin død arbejdede Bergman på Dramaten i Stockholm, hvor han også var leder i perioden (1963-66), hvor han især vakte opsigt med sine opsætninger af dramatikere som Shakespeare, Strindberg og Ibsen. I 1973 iscenesatte Bergman Moliéres Misantropen på Det Kongelige Teater med Ghita Nørby og Henning Mouritzen i hovedrollerne. I Danmark forbinder vi ikke mindst Bergman med titler som Scener fra et Ægteskab og Fanny og Alexander, som havde stor folkelig klangbund.

Om Fanny og Alexander 
Fanny og Alexander er med rette blevet betegnet som kulminationen på Bergmans bemærkelsesværdige karriere som en af filmhistoriens allerbedste instruktører. Med Fanny og Alexander gav Bergman eftertiden et kunstnerisk testamente og skabelsen af både TV-serien og filmen betragtes som en af de største og fornemmeste bedrifter i filmhistorien. Fanny og Alexander er en af de største film nogensinde med rod i de skandinaviske traditioner, sæder og skikke. Fanny og Alexander er for svenskerne, hvad Matador er for danskerne.

Fanny og Alexander favner vidt og bredt, historiens ramme er en fortælling om en drengs møde med døden og det religiøse. Bergmans eget bagkatalog, som søn af en præst og en meget streng opvækst fornægter sig ikke, dog uden at det på nogen måde tynger den fundamentalt gode historie – den svenske filmmager var nemlig først og fremmest en eminent historiefortæller og formidler.

 

Om Persona
Bergman blev verdenskendt for sine mørke, brutale og eksistentialistiske film. Han spændte bredt i sit virke lige fra at undersøge det at være menneske over vittige komedier. Et af Bergmans mest centrale filmiske mesterværker er hans film fra 1966 Persona, som blev et internationalt gennembrud for skuespilleren Liv Ullmann, der i filmen spillede sammen med en anden stor svensk skuespiller, Bibi Andersson. Ifølge Bergman selv er Persona ikke et filmmanuskript, men derimod en lineær historie, hvor han fortæller om den ”stumme” skuespillerinde og sygeplejersken og det forhold der opstår mellem dem. Persona er stærkt inspireret af Bergmans egen alvorlige sygdom og psykiske krise.

Nyhed: Sæsonkort

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at komme i Aalborg Teater. Sæsonkortet er din gratis adgangsbillet til masser af store teateroplevelser.

Sæsonkort: 1.195 kr.
Sæsonkort for unge under 25 år: 495 kr.
Sæsonkort for studerende: 595 kr.

 

Start oplevelsen i Teatercaféen

Gør din teateraften endnu bedre, og start med en kulinarisk optakt i vores hyggelige café. Du kan i ro og mag hygge dig med familie, venner og god mad, og du skal ikke lede efter en parkeringsplads lige op til teatertid. Serveringen er naturligvis tilpasset forestillingens start.

 

Medvirkende

Holdet bag

Forfatter
Ingmar Bergman

Instruktør
Egill Pálsson

Scenograf
Martin Eriksson

Koreograf
Kasper Ravnhøj

Instruktørassistent
Gábor Czajder

Desuden medvirker
Annika Johannessen

Musiker
Klaus Risager

Lysdesigner
Mia J. Willett

Lyddesigner
Aske Bergenhammer Hoeg

Vil du vide mere?

Gratis introduktion

Få 20 minutters gratis introduktion til 'Fanny og Alexander'. Der er introduktion 24. september og 2. oktober 2019.

Book introduktion