Udsolgt

46+1: Mennesker med downs

Forestillinger

Hvor mange kromosomer har vi plads til i samfundet?
De fleste af os har 46 kromosomer. Men det hænder en sjælden gang i mellem, at der dannes et helt særligt foster med 47 kromosomer. Det kalder vi, med de 46, for en ”kromosomfejl”, og de mennesker, der lever med de 47, betegner vi som mennesker med Downs syndrom.

Teater med noget på hjerte
Med forestillingen ”46 + 1” vil Aalborg Teater skabe oplæg til debat, oplyse, præsentere dilemmaer og stille spørgsmål. Hvis vi ikke møder og omgås radikalt anderledes udgaver af det at være menneske, truer det vores egen evne til rummelighed, til at være socialt inkluderende og til at skabe plads for alle.

Oplev en forestilling hvor der er plads til forskellighed og til at være anderledes, en forestilling der giver stof til eftertanke, er vedkommende og sætter store spørgsmål i perspektiv. Dokumentarisk teater med noget på hjerte.

På scenen er mennesker med Downs samt skuespiller Martin Ringsmose.

 • Billetpriser

  130 - 170 kr.

 • Unge u. 25 år

  80 kr. (weekend: ½ pris)

 • Varighed

  Ca. 1 time og 20 min uden pause

 • Premiere

  6. maj 2017

 • Sidste spilledag

  10. august 2017

 • Scene

  Mindste Scene

Spilledage

Ungt Teaterblod
mortenhede.dk
Kulturkongen.dk
Det er teater med noget på hjertet, som blandt andet skaber oplæg til en debat om, hvorfor vi allerhelst vil fravælge dem med det ekstra kromosom. Det er et stort dilemma, der prikker til os og evnen til at skabe plads til alle, som vi jo så gerne vil. Det er alt i alt en meget flot opsætning.
Eksperimentarisk scenekunst med Aalborg Teaters “46 + 1”, hvor otte medvirkende med Downs Syndrom gør os klogere og gladere.
Forestillingen er både sjov, alvorlig og tankevækkende. Den giver anledning til at overveje, hvordan man forholder sig til dem, der er anderledes. På den måde lærer man måske både noget om dem og om sig selv

Publikum mener

Sidsel

Jeg synes at det var en fantastisk forstilling, hvor man virkelig lod "skuepillerne" være i fokus og jeg nød det til fulde :-)

20. May 2017

Lotte og Rikke

Der var rigtig mange sjove episoder - og mange ting til eftertanke

20. May 2017

Lisbeth, Aalborg

Sejt af de unge mennesker - godt gået. Martin er super god til at omgås dem og til at få dem til både at være aktive på scenen og til at fortælle.

18. May 2017

Anne-Marie Kristiansen

Fantastisk forstilling.??Instruktøren var helt utrolig til på en meget nærværende måde, at guide din unge mennesker, og give dem den plads de har brug for, så de kunne udfolde sig. Hilsen en mor til dejlig pige med Downs.

16. May 2017

Tinna Østergaard

Humoristisk på en legal og befriende måde, hvor vi kunne grine med en samhørighedsfølelse og ikke af nogen. Samtidig alvorlig og informativ. Alt i alt en "hel" oplevelse.

14. May 2017

Gitte Dybro og datter Andrea, som kender flere af skuespillerne

En skøn, "absurd og sort" forestilling. Dejlige talenter, der fik lov til at udtrykke sig på absolut individuel måde. Stor beundring for Martin Ringsmoses måde at arbejde med skuespillerne på under forestillingen. Respekt, ligeværdighed og anerkendelse - han burde være pædagog! (Men det vil han nok ikke?)

14. May 2017

Sune

Beste forslilg Vi har være sammen Om det

12. May 2017

Claus Søndergaard

Der er ikke ret meget Downs over det teaterstykke. Det er totalt Up tur, fra første akt til den sidste prut er slået. Tankevækkende og til at blive glad i låget af, meget glad.

10. May 2017

Dorte Steinfeld

Kaotisk, sjov, uortodoks, berigende, rodet - men totalt bekræftende oplevelse, jeg ikke vil være foruden. Jeg blev lidt småforelsket i alle de lækre personligheder på scenen

10. May 2017

Jeanne Kaaberbøl

46+1 er en supergod forestilling der både er varm og underfundig. Den foregår i en uhøjtidelig atmosfære, skuespillerne var fantastiske og Martin Ringsmoses rolige fremtræden når han styrer slagets gang er meget inspirerende.

10. May 2017

Jens Roesdahl

Fantastisk oplevelse. Hele ideen, scenografien og den konstant tilstedeværende etik sendte os en tur gennem dybsindig refleksion så vel som befriende, fælles latter.

10. May 2017

Køb billet til "46+1"

Køb billet

Start oplevelsen i Teatercaféen

Gør din teateraften endnu bedre, og start med en kulinarisk optakt i vores hyggelige café. Du kan i ro og mag hygge dig med familie, venner og god mad, og du skal ikke lede efter en parkeringsplads lige op til teatertid. Serveringen er naturligvis tilpasset forestillingens start.

 

Borgerteater

Borgerscenen går med denne forestilling ind i sin fjerde sæson, og konceptet er uændret: På Borgerscenen er det ikke skuespilleren, men borgeren, der står på scenen. Borgeren spiller ikke nogen rolle, men medvirker som sig selv i kraft af den, han eller hun er. Rammen om forestillingen er lige så professionel og ambitiøs som ved alle de andre forestillinger, vi laver. Instruktør, scenograf, lys, lyd og hele teatermaskinen står klar, mens borgerne leverer forestillingens indhold i form af deres medvirken under prøver og selvfølgelig i den endelige forestilling.

Vi har endnu aldrig haft en medvirkende borger, der har fortrudt eller har forladt projektet. Det er en overvældende og stærk oplevelse at medvirke i en Borgersceneforestilling, og mange af de medvirkende borgere i de tidligere produktioner har dannet nye fællesskaber, som stadig består.

 

Holdet bag

Instruktør & skuespiller
Martin Ringsmose

Scenograf
David Gehrt

 

Lysdesigner
Suni Joenseni

Lyddesigner
Jonas Hvid

Medvirkende borgere
Janne Geosen, Sune Holm, Christian Jørgensen, Peter Kjær, Lotte Kvist-Ibsen, Jonas Nielsen, Hanne Hylander og Jill Laursen

Om Downs Syndrom

Lægevidenskabens udvikling bevirker, at vi stadig tidligere og stadig sikrere kan identificere fostre med et ekstra kromosom og dermed vælge abort. Det er der flere og flere, der gør, og antallet af nye mennesker med 47 er støt faldende. Måske kan man om fx 30 år slet ikke lave en borgersceneforestilling med mennesker med 47. Men endnu kan vi.

Åndssvaghed

Programtekst til 46+1: Mennesker med Downs
Af dramaturg Jens Christian Lauenstein Led

Da John Langdon Down i 1866 udgav sit skrift ”Observations on an Ethnic Classification of Idiots” blev mennesker med 47 kromosomer for første gang kortlagt og sat på formel som ”mongolske idioter”. Down kendte ikke til kromosomer, men hans bestræbelse var at få kortlagt alle former for ”åndssvaghed”, ”idioti”, dvs. alle de mennesker, der afviger fra en ikke præcist defineret normalitet. Mennesker med 47 kromosomer har derfor fået Downs navn.

Den grundlæggende tanke bag Downs kortlægning var, at det idiotiske må isoleres, kureres og udelukkes fra resten, fordi idioterne ikke er nyttige. Med 1800-tallets industrialisering og mangeartede, moderne gennembrud fødtes også den tanke, der i dag i stadig større grad synes at dominere alle dele af vore liv: At alt og alle kun skal måles på, om det er nyttigt. Om det kan betale sig, løbe rundt, give mening nu og her, klare sig selv og bidrage uden at belaste de andre. Alt det, der ligger udenfor nytteregimet er besværligt, sygt, gammelt, dumt og idiotisk. Kirker, teatre, kunstværker, mennesker med 47 kromosomer, smukke solnedgange, forførende toner fra Debussy – alt sammen er det uden reel værdi og nytte. Det man får i kirken, af kunsten og i mødet med ”de åndssvage” er nemlig ånd. Og ånd er ikke til at holde styr på. Ånd er helt forskellig fra menneske til menneske og fra sekund til sekund for den enkelte. Ånd er næsten ikke til at snakke om, men det er frygtligt, hvis der ikke er nogen ånd tilbage. At give afkald på ånd er værre end at afstå fra mad, sex og oxygen på én gang. Uden ånd er vi bare en jordknold. Et stykke klippe. At ville indfange, kurere, udrense og fjerne de ”åndssvage” er at ville fjerne sig fra ånd, og det er simpelthen for åndssvagt.

Dermed ikke sagt, at ånd er nogen smal sag. Ånd er noget af det mest besværlige, vi kender til. Man må selv åbne sig for den; opsøge den; finde sig i det, når den bare udebliver; udholde at ånden er helt, helt anderledes, end man forestillede sig. Men når så øjeblikkene er der, alle de åndfulde øjeblikke af Downs dramaturgi, Downs sang, Downs brydekamp, Downs dagbog, Downs impulsivitet, Downs dans, Downs jokes, Downs nærvær – så kan man blive evigt taknemmelig for, at man var der, da de skete. Men man kan ikke købe noget for den ånd, kun vide, at man var der, så den, mærkede den. Og så er man så rig, som man på nogen måde kan blive. I det øjeblik.

Vil du vide mere?

Første dag på teatret

Fotograf Lars Horn fulgte med, da prøverne startede på 46+1.

Se billederne

"Nyt teaterstykke: Aalborg Teater fejrer Downs Syndrom"

TV2Nord var med til prøverne på 46+1: Mennesker med Downs.

Se indslaget

"I dag fejres folk med et ekstra kromosom - i Aalborg går de på scenen"

TV2.dk har interviewet forestillingens instruktør samt teatrets direktør om forestillingen.

Læs artiklen

"Alt udsolgt til hjertevarmt teaterstykke om Downs Syndrom"

Artikel fra TV2Nord.

Læs artiklen